Amit a viszkózról tudni kell

Monday 16 January, 2017Amit a viszkózról tudni kell

A viszkóz alapanyaga a fák rostjaiból kinyert cellulóz. Elsősorban hulladék lucfenyőt, erdei fenyőt, bükkfát, vagy hulladék pamutot használnak az előállításához.
A viszkóz marketingje tehát igen hálás, ha az alapanyagáról van szó, azonban sokan “elfeledkeznek” arról a lábjegyzetről, hogy végeredményben vegyi úton állítják elő.
A viszkóz fő tulajdonságai
-mivel a viszkóz alapanyaga természetes, az égése is hasonló a természetes anyagokéhoz, illatban legalábbis mindenképp: égett papír szagú, a végterméke pedig világos hamu. Gyorsan ég, világos lánggal.
- A viszkóz nagyon jó nedvszívó, mivel a szálak nedvesség hatására megduzzadnak, 80-120%-nyi vizet tudnak tárolni.
-Mint minden cellulóz szálnak, a viszkóznak is csekély a rugalmassága, ezért könnyen gyűrődik.A kopásállósága kisebb a pamuténál, könnyen bolyhosodhat, csomósodhat a felülete.Feltöltődésre nem hajlamos.A viszkóz nagyon jól és élénken színezhető, nyomható anyag.
-A vegyi úton előállított szálak vastagsága, szálfinomsága a gyártási folyamattól függ, így a kelmék lehetnek finomak, puhák, de akár merevek is.
Általánosságban nagyon kellemes viselet, a viszkózból készült ruhák puhák, lágyak, ugyanakkor kissé ropogósabbak, hűvösebb tapintásúak, és fényesebb kelmék a pamutnál.
Mi készül a viszkózból?
Viszkózt alkalmaznak fényes kelmék előállításához. A fényhatás eléréséhez kötött kelmékhez, kreppszövetekhez is keverik. A bélés anyagok között nagyon sok a viszkóz, nem véletlen, hogy műselyemnek is nevezik. (Figyelem! Nem szabad összekevernünk az igazi selyemmel!)
További felhasználási területe: blúz, ing, ruha, dekorációs anyagok, női fehérneműk.Login

Buy from us safely