A Vászon

Monday 10 April, 2017A Vászon

A természetes eredetű vászon szövetszálát a len növény szárából készítik. Kimagaslóan tartós és nehezen szakítható, továbbá nem érzékeny a koszolódásra sem, sőt: a testszagok kialakulását is gátolja. Sajnos nagyon rugalmatlan, ezért a frissen vasalt vászon is szinte azonnal gyűröttnek tűnik. Vászonnal főleg a könnyű nyári ruházat divatvilágában találkozhatunk. Háztartási textíliaként, például asztalterítőként is nagyon kedvelt.
Mosás: A fehér és fehérített vászonból készült mosnivalókat meleg vízben, legfeljebb 60°C-on lehet mosni. Színes vászonból készült felsőruházat mosásához maximum 40°C-os vizet és fehérítőmentes finom mosóport használjon. Mosás előtt győződjön meg a színtartósságáról: a ruhadarab egyik sarkát helyezze két fehér anyag közé, majd vasaljon rá erre a részre. Ha a festék nyomot hagy a fehér anyagrétegen, akkor valószínűleg az adott ruhadarab engedni fogja a színét és fakulni fog. Mivel a vászon könnyen gyűrődik, ezért csak alacsony fordulatszámon, illetve egyáltalán nem szabad centrifugálni. És vigyázzon: A vászon nagyon hajlamos a penészedésre, ezért csak teljesen szárazon szabad eltenni.
Szárítás: A legjobban szárítókötélen szárad meg a vászonból készült ruhadarab, teregetéskor húzogassa meg, hozza formába. Gyorsabban és könnyebben szárad meg, ha még teregetés előtt a speciális Miele gyűrődésvédő, vasaláskönnyítő programmal előszárítja. Ezzel csökkenti a gyűrődések számát és nagymértékben megkönnyíti a vasalást is.
Vasalás: Javasoljuk, hogy a vászon textíliákat kifordítva és magas hőfokon vasalja, ellenkező esetben csillogni, fényleni kezd az anyag felülete. Ha nedves konyharuha segítségével vasalja át, a kopástól is megvédheti a vásznat.
Jó tanács:
Könnyebben vasalhatóvá válik a vászon, ha az utolsó öblítés előtt a mosáshoz ruhakeményítő szert tesz. Jó tanács: Minden ruhadarabban található egy kis címke, amelyen tisztításra vonatkozó kezelési utasítások találhatók. Ezek a szimbólumok felvilágosítást adnak a ruha moshatóságáról. A szimbólumok jelentését megtalálja a kislexikon utolsó fejezetében.Login

Buy from us safely