Află totul despre fibrele textile!

Wednesday 31 May, 2017Află totul despre fibrele textile!

În fiecare anotimp îţi cumperi câte ceva de îmbrăcat.Dar nu toată lumea ştie şi pe ce dă banii. Iată ce trebuie să cunoşti despre fibrele textile pentru acumpăra haine cât mai confortabile.
Bumbacul este un bun absorbant
Fibra de bumbac se extrage din planta de bumbac. Este foarte absorbantă şi din acest motiv se usucă mai greu.
Bumbacul este plăcut la purtat şi are un potenţial foarte redus de a provoca alergii. Complet neelastic, este de multe ori combinat cu fibre elastice din care rezultă o ţesătură moale, care preia cu uşurinţă forma corpului.
Inul se şifonează repede
Inul se extrage din tulpinile plantei de in. Este neted şi moale, nu reţine căldura, fiind mai degrabă răcoros.
Acesta este şi motivul pentru care hainele din in sunt purtate vara. Inul se vopseşte greu, este rezistent şi neelastic. Se şifonează foarte repede şi trebuie călcat umed la temperaturi mari.
Mătasea expusă la soare puternic se decolorează
Este o fibră textilă foarte fină, lucioasă şi foarte rezistentă. Este un bun izolator atât de căldură, cât şi de frig.
Se şifonează greu dar este sensibilă la temperaturi ridicate, frecare şi pete de apă. Mătasea expusă la lumină puternică se decolorează şi se îngălbeneşte.
Vâscoza are aspect mat sau strălucitor
Vâscoza este o fibră sintetică şi are în componenţă celuloza. Ea se aseamănă bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, are caracteristici variate de culoare, aspect mat sau strălucitor.
Din vâscoză sunt fabricate haine pentru copii, bluze sau diverse ţesături moi şi confortabile.
Acetatul este rezistent la apă
Este o fibră sintetică obţinută din celuloză, care are o strălucire asemănătoare mătăsii. Este elastic şi astfel nu se şifonează foarte tare.
Acetatul este rezistent la apă şi se usucă foarte repede. Acesta se foloseşte la fabricarea umbrelelor, pelerinelor de ploaie dar şi la fabricarea materialelor textile precum bluze, cămăşi, căptuşeli.
Poliamida este foarte elastică
Este rezistentă, uşor de întreţinut şi este cunoscută şi sub denumirea de nylon. Prezintă o elasticitate foarte mare motiv pentru care este folosită la fabricarea ciorapilor fini, lenjeriei şi costumelor de baie.